FAQ     Szukaj     U�ytkownicy     Grupy    Rejestracja   Profil     Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo�ci     Zaloguj  

Religia i Sekty
Id� do strony 1, 2  Nast�pny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum We�nowiec.net Strona G��wna -> My i �wiat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast�pny temat  
Autor Wiadomo��
neo

Do��czy�: 29 Mar 2003
Sk�d: Katowice - WNC - Jozefowska

PostWys�any: 24.11.2003 21:44:52    Temat postu: Religia i Sekty Odpowiedz z cytatem

D�ugo zastanawialem sie czy napisac to na forum i zdecydowalem sie. Niekt�rzy moga poczuc sie urazeni tym co napisze ale nie to mialem na wzgladzie.

Arrow Chodzi mi o nastepujaca sprawe. Wg. religii chrzescijanskiej jedyna prawdziwa religia jest chrzescijanizm, ale patrzac od innej strony nie koniecznie tak musi byc. Inne wiary o malym poparciu tzn. sekty sa uwazane za z�o. Nie popieram w tym momencie sekt, lecz ktos kiedys nasza wiare ( pisze nasza bo tez jestem wiary chrzescijanskiej ) wymyslil. I jesli teraz ktos by wyszedl np. z inna religia to zostala by ona spostrzezona jako sekta, ale tak samo mozna powiedziec, ze w pewnym sensie chrzescijanizm to tez jest sekta ( w zadnym wypadku nie porownywojac ). Po prostu to sekta ktora ma poparcie. Moim zdaniem dowodu na autentycznosc chrzescijanizmu sa zbyt male. Ja wierze ze jest jeden B�g, lecz nie koniecznie do konca takiego jak glosi chrzescijanizm.

Wypowiedzcie sie na ten temat
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo��
Dolph

Do��czy�: 28 Mar 2003
Sk�d: J�zefowska

PostWys�any: 24.11.2003 21:56:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No nareszcie ktos odwazny Smile

Ja osobiscie mimo, ze oficjalnie jestem chrzescijaninem to tak naprawde mam swoja wiare - mieszanke calej masy wierzen, religii i innych. Wiare, ktora caly czas sie zmienia, ewoluuje. Nie wiem do czego mnie ona doprowadzi, ale raczej nie w objecia biskupa Razz ale tez napewno nie do zadnej "sekty". Pisze tu "sekta" z "" bo w sumie nie wiadomo co to jest sekta i ile osob musi nalezec do niej by zmienila sie w "religie". Zreszta czlowiek jest taka istota rozumna, ze znalezienie jednej uniwersalnej wiary dla wszystkich jest niemozliwe - a szkoda bo by nie bylo tylu problemow.
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo�� Numer GG
MADHAT

Do��czy�: 26 Maj 2003
Sk�d: WNC

PostWys�any: 25.11.2003 00:11:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem ci tylko tyle ze poruszyles grozny temat a wszelakie sekty wiary czy inne takie tam pierdy istnieja z 2 powodow: dla wladzy i pieniedzy

大猩猩4生活
Jesli awatar sie nie laduje wcisnij F5 albo SKOCZ NA BETON
Powr�t do g�ry
neo

PostWys�any: 26.11.2003 20:55:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dolph napisa�:
Pisze tu "sekta" z "" bo w sumie nie wiadomo co to jest sekta i ile osob musi nalezec do niej by zmienila sie w "religie".

wlasnie to mnie najbardzie irytuje
Powr�t do g�ry
MC

Do��czy�: 01 Lip 2003
Sk�d: KATOWICE- Jabolowa :p

PostWys�any: 02.02.2004 22:41:54    Temat postu: ehh co tu napisa�.... Odpowiedz z cytatem

Arrow Chcia�bym wierzy� ,�e Jezus umar� za to �eby�my nieprzepadli,ale czasem trudno.... A co do sekt...z tego co wida� to sekta w XXI wieQ to paru ludzi ,kt�rzy wyzyskuj� pieni�dze i niszcz� �ycie osobiste cz�onk�w... Mad
kasier

Do��czy�: 29 Sty 2004
Sk�d: WnC

PostWys�any: 03.02.2004 07:50:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mi to wisi jakiego jestem wyznania (podobno od dziecka chrze�cijanin) bo do �adnego miejsca �wi�tego nie chodz� bo mi si� nie chce. A ca�e te bajeczki jakie gadaj� o bogu to mnie nie ruszaj�. Dla mnie to bujda wszystko.
DAD

Do��czy�: 05 Sty 2004
Sk�d: WNC - J�zefowska

PostWys�any: 03.02.2004 13:53:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dolph napisa�:
No nareszcie ktos odwazny Smile

bo w sumie nie wiadomo co to jest sekta i ile osob musi nalezec do niej by zmienila sie w "religie".

Moze cos dodam. Religia powstaje po ponad 100 letniej trwalosci jakiegos wierzenia ( sekta ? ). NIe pamietam ilosci wiernych ( 25?), ale czytalem o tym kiedys w jakims wiarygodnym czasopismie.

Pozdrawiam
DAD
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo��https://
neo

PostWys�any: 03.02.2004 14:45:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

" Religia wiod�ca to sekta, kt�rej si� uda�o "

Confused ja to postrzegam troszke inaczej
Powr�t do g�ry
klancyk3

Do��czy�: 20 Mar 2004
Sk�d: teroz to z tauzena

PostWys�any: 24.08.2004 12:01:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh ostatnio wpad�em na tak� mysl�w�:
Teza: albo istnieje cywilizacja pozaziemska kt�ra mozemy odkryc, albo B�g, albo nic ale na pewno obcy i b�g si� wykluczaj�.
Dow�d: Odkrywamy obca cywilizacje:
jesli nie ma tam religii identycznej z nasz� - B�g nie istnieje.
w przeciwnym wypadku:
maj� tam religi� identyczn� z nasz� - dochodzi do sprzecznosci poniewa� to dowodzi istnienia Boga a tak by� nie moze bo to przestaje by� wiar� a zaczyna by� wiedz�
maxen

Do��czy�: 22 Mar 2003

PostWys�any: 24.08.2004 17:14:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ciekawa teza, a dowod... na pozor moze wydawac sie prawdziwy, ale jedynie z logicznego punktu widzenia. A w naukach humanistycznych, a szczegolnie w teologi logika nie jest najlepszym rozwiazaniem, a napewno nei jedynym slusznym.
Juz na samej ziemi jest wieele roznych wyznan, nie kazde wyznajace Boga, co nie wyklucza ze Bog nie istnieje, wiec nie trzeba sie wspierac obca cywilizacja (ale rozumiem ze chciales potwierdzenia dowodu istnienie Boga od kogos innego niz ludzie)

a dlaczego logika nie zawsze jest sluszna, przyklad z zycia wziety:

predkosc %wypadkow
0-20km/h 7%
20-30km/h 10%
30-50km/h 30%
50-80km/h 25%
80-110km/h 15%
110-140km/h 10%
>140km/h 3%
(dane nie sa prawdziwe, ale sens jest zachowany- juz nie pamietam adresu gdzie to znalazlem)

.... czyli zgodnie z logika wynika ze najbezpieczniej jest jezdzic >140km/h bo wtedy sa najmniejsze szanse na wypadek....
Powr�t do g�ry
DAD

Do��czy�: 05 Sty 2004
Sk�d: WNC - J�zefowska

PostWys�any: 24.08.2004 18:05:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxen napisa�:

predkosc %wypadkow
0-20km/h 7%
20-30km/h 10%
30-50km/h 30%
50-80km/h 25%
80-110km/h 15%
110-140km/h 10%
>140km/h 3%

.... czyli zgodnie z logika wynika ze najbezpieczniej jest jezdzic >140km/h bo wtedy sa najmniejsze szanse na wypadek....

Procent jest tutaj brany z calosci. Czestotliwosc jazdy 50km/h jest wieksza niz ponad 140km/h wiec normalne ze i wypadkow jest wiecej. Zupelnie bzdurne porownanie i nie warte aby nawet sie nad tym zastanawiac. Tak wiec zupelnie tutaj nie widze zadnej logiki, no chyba ze rozpatrujemy to tylko w kategoriach ciagu logicznego...
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo��https://
maxen

PostWys�any: 24.08.2004 18:35:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Procent jest tutaj brany z calosci. Czestotliwosc jazdy 50km/h jest wieksza niz ponad 140km/h wiec normalne ze i wypadkow jest wiecej. Zupelnie bzdurne porownanie i nie warte aby nawet sie nad tym zastanawiac. Tak wiec zupelnie tutaj nie widze zadnej logiki, no chyba ze rozpatrujemy to tylko w kategoriach ciagu logicznego...

z logicznego punktu widzenia wnioski sa OK, ale chcialem przez to pokazac ze nie wszedzie logika jest sluszna (jak zauwazyles czestotliwosc jazdy przy np 50 jest wieksza), dlatego nie warto pchac logiki do wszystkich dziedzin
Powr�t do g�ry
klancyk3

PostWys�any: 24.08.2004 21:26:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to przeciez jest jasne �e te "logiczne" wnioski s� spowodowane b�edn� interpretacj�
Poza tym kumpel kiedy� mi powiedzia�: "nigdy nie ufaj statystyce, studiuj� j� juz 5 lat"

no oczywiscie uproszczaj�c mo�na by powiedziec ze albo jedna religia jest prawdziwa albo druga albo �adna bo ka�de si� wykluczaj�... - ale odkrycie cywilizacji w kt�rej by nie by�o �adnej religii identycznej z nasz� - dowodzi�o by ze �adna religia nie jest prawdziwa no chyba ze sa planety sk�adaj�ce si� w 100% z grzesznik�w lub niewiernych Smile
Ale jednak czy do takiego czego� mog�o by doj��? brak s�usznej religii, wi�c brak mozliwo�ci wyboru jedynej s�usznej drogi (tez sprzeczno�c)

poza tym ateizm to te� jest wiara: bo sie w to wierzy ze nic nie ma (dowod�w sie nie ma)
maxen

PostWys�any: 24.08.2004 21:34:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawe jest to czy ta druga cywilizacja bedzie znala takie pojecie jak religia, bo wcale przeciez tak nei musi byc. ludziom ciezko sobie to wyobrazic, bo albo sie wierzy albo nie, innych mozliwosci nie ma, a jednak moze byc cos takiego jak "nie znajomosc pojecia religi''
Powr�t do g�ry
klancyk3

PostWys�any: 24.08.2004 23:01:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie dyskutujemy o obcych nie�wiadomych swojego istnienia - wiadomo roslinki nie bed� zbawione
Istot� naszej religii jest obietnica �ycia wiecznego - jesli by istnia�a inna cywilizacja, niezna�a by poj�cia religii, nie mog�a by wierzy� wi�c nie mia�a by szans na zycie wieczne co jest jawna niesprawiedliwo�ci�, lub dostawa�a by to �ycie wieczne za frajer co r�wniez nie jest w porz�dku wobec nas Smile
hm ale obca cywilizacja jakby nie zna�a pojecia religii to by znaczy�a ze jest na poziomie zwierz�tek... hm musze to przemy�le� g�ebiej...
Wy�wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum We�nowiec.net Strona G��wna -> My i �wiat Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast�pny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo�esz pisa� nowych temat�w
Nie mo�esz odpowiada� w tematach
Nie mo�esz zmienia� swoich post�w
Nie mo�esz usuwa� swoich post�w
Nie mo�esz g�osowa� w ankietach